Het rund-, kalfs- en varkensvlees dat u bij Colruyt vindt, is op en top Belgisch.
Ons vlees komt van een beperkte groep leveranciers, die op hun beurt samenwerken met een vaste groep veehouders. Door die jarenlange samenwerking weet iedereen welke kwaliteit Colruyt wil en is er met onze leveranciers een vertrouwensrelatie ontstaan. Zo kunnen we u al jaren een hoge kwaliteit garanderen.
Drie keer per week trekt onze aankoper naar de slachterijen om voor u het beste rund- en kalfsvlees te selecteren. Hij kiest onder meer op basis van fijnheid van de vezel, malsheid en kleur van het vlees.
Ook het verse gevogelte en konijn kopen we bij Belgische leveranciers. Kippen met het kwaliteitslabel ‘Label Rouge' komen uit Frankrijk.
Varkensvlees van uitstekende kwaliteit
Bij Colruyt doen we er alles aan om varkensvlees van de beste kwaliteit aan te bieden. Zo kiezen we uitsluitend voor vlees van Belgische varkens. De lokale kwekers waarmee we samenwerken, hebben veel aandacht voor het welzijn van hun dieren. Want vlees van varkens met minder stress is malser, sappiger en mooier van kleur.
We brachten een bezoek aan onze varkenskweker Luc in Peer. Neem hier een kijkje achter de schermen van zijn bedrijf.
Al het vlees dat u in uw Colruyt-beenhouwerij koopt, komt uit onze eigen vleesverwerkende centrale Vlevico. Doordat we werken met een volledig gesloten circuit, kennen we van elk stuk vlees de precieze herkomst en kunnen we elke stap volgen en controleren: vanaf de levering aan onze vleescentrale tot het versnijden in de winkel.
Tijdens heel dat traject blijft de koudeketting uiteraard gesloten. In de koelkamers van onze vleescentrale blijft de temperatuur permanent tussen 0 en 2 °C. En ook in de versnijzalen, tijdens het transport en in de winkels houden we de temperatuur perfect onder controle.
Bij Colruyt hebben we strikte lastenboeken. Daarin staan de eisen waaraan onze leveranciers van rund, kalf, varken en gevogelte moeten voldoen. Het dierenvoeder mag bv. geen dierlijk meel, vismeel of gerecycleerde vetten bevatten.
Op een aantal punten gaan onze eisen verder dan de wet. Zo mogen varkens die bestemd zijn voor Colruyt geen kalmeermiddelen krijgen en mogen in het vlees geen residu's van antibiotica zitten.
In onze lastenboeken hebben we ook aandacht voor dierenwelzijn. Sinds 2010 kiezen we bv. voor vaccinatie van varkens als alternatief voor fysieke castratie om berengeur tegen te gaan.
Naast onze eigen controles, gaat ook de onafhankelijke organisatie Quality Control na of al ons vlees voldoet aan de strenge kwaliteitseisen uit onze lastenboeken.
Intern: in ons eigen labo
Om u een optimale kwaliteit te garanderen, wordt ons vlees streng gecontroleerd in ons eigen labo.
Onmiddellijk bij aankomst in onze vleescentrale controleren we de kwaliteit en hygiëne van het vlees. We checken het uitzicht en meten de temperatuur en de pH-waarde (zuurgraad). En we nemen ook stalen voor bacteriologische analyse. Ten slotte doen we ook controles op smaak, geur en kleur.
Onze gespecialiseerde laboranten nemen ook regelmatig stalen van de werktafels, messen, machines ... in onze vleescentrale en beenhouwerijen om te controleren op bacteriën.
Extern: door Quality Control
Er zijn ook externe controles door Quality Control, een onafhankelijk instituut voor kwaliteitscontrole. Dat neemt onaangekondigd stalen en analyseert ze.
Bij Colruyt zijn we continu op zoek naar de meest geschikte
manier om vleesbereidingen en gemarineerde producten te
maken, en u tegelijk een optimale voedselveiligheid en versheid te garanderen. We kozen voor tempereren: een veilige
manier van werken, zoals bevestigd door een wetenschappelijke
studie van de universiteit van Gent.
Klik hier voor meer info.